top of page
Search
icka55

Min första fasta med FMD (Fasting Mimicking Diet eller Fastehärmande Diet)

Updated: Aug 14


I dag körde jag i gång med FMD för första gången. Detta är en fasta där du samtidigt får äta, vilket passar mig som blir som en zombie om jag går för länge utan mat. Testade att vattenfasta i tre dagar för något år sedan, det var rena tortyren för mig. FMD eller fastehärmande diet som det heter på svenska är framtagen av italienaren Valter Longo och hans team. De har i många år forskat på fördelarna med fasta för kroppen, vi är ju genetiskt gjorda för att gå längre perioder utan mat. Det finns många hälsomässiga fördelar med att fasta regelbundet. Vilket du kan läsa om via länken nedan.

Denna diet är utformad för att ge samma hälsomässiga fördelar som en vattenfasta fast med skillnaden att man får äta under tiden. Längden är 5 dagar, vilket krävs för att alla hälsomässiga faktorer skall kicka igång. Första dagen äter man hälften av ett normalt kaloriintag (1500 kalorier) fördelat på 3-4 måltider. Övriga fyra dagar äter man en tredjedel (ca 700 kalorier) per dag. Här nedan följer mina observationer över hur jag mår samt beskrivning av mina måltider under dessa 5 dagar. Alla recept och måltidsplaner är från boken 5 - dagars nollställning, förnya kroppen inifrån med fastehärmande kost. Av Inge Lindseth. Boken innehåller flera olika femdagarsmenyer samt kompletta inköpslistor och utbytestabeller m.m. Den är mycket lätt att följa och beskriver dieten enkelt lättförståeligt.


DAG 1 (1500 kalorier fördelat på 4 måltider)




Vaknade kl. 8 och gick upp för att förbereda dagens första måltid. Då jag arbetade i dag så valde jag att byta plats på frukosten och kvällsmålet, då denna inte behövde tillagas.

Frukosten (kvällsmålet) bestod av blomkål, oliver och cashewnötter och en kopp kaffe. Kanske inte det jag vanligtvis äter till frukost men det var helt ok och jag höll mig mätt till kl. 13.30 då jag fixade ordning och åt min lunch.


Lunchen bestod av en vitkålssallad med apelsin, cashewnötter och dressing, den var riktigt god och kan fungera väl även som tillbehör till andra maträtter. Även denna måltid var mättande och jag klarade mig gott och väl fram till ca 18.00 innan jag blev hungrig på middag.


Dagens middag var Marockansk soppa med tomater, grön paprika, lök, vitlök, kikärtor och en massa goda kryddor. Denna soppa var jättegod!


Kvällsmaten åt jag vid 21.00 fast jag egentligen inte var så hungrig, men tänkte att det kanske var lika bra att följa planen. Den var ju egentligen dagens frukost och bestod av havregrynsgröt, äpplebitar stekta i kokosolja tillsammans med kanel samt toppad med valnötter. Så nu kommer jag att sova som ett barn, mätt och belåten.


Som ni kan se så får man äta riktig mat som dessutom var riktigt god. Men de stora eldproven kommer kommande dagar då kaloriintaget skall halveras ytterligare. Men i dag har det inte varit några som helst problem, mätt o glad hela dagen och inga känningar av trötthet eller huvudvärk. Natti, natti.


DAG 2 (ca 700 kalorier fördelade på 4 måltider)



I dag åt jag frukosten lite senare, 11.30, för att få en längre nattfasta. Den bestod av en fruktsallad gjord på äpple och päron med kanel, toppad med cashewnötter. Skulle ljuga om jag sa att jag blev mätt men jag stod mig ändå någon timma på det.


Lunchen åt jag vid 14.00 och den var i dag morot, paprika - och gurkstavar som doppades i hummus. Helt ok mättnad av detta.


Middagen åts vid 18 var en förvånadsvärt god zucchinispagetti med tomatsås och pumpakärnor. Blev riktigt mätt av den.


Kl. 21 var det dags för ugnsrostade morot - och sötpotatisstavar med lime.


För att vara en fasta är detta en riktigt lätt och god metod. Jag har förvisso känt mer hungerkänslor i dag än igår men inga andra ”fastesymtom”. Enligt boken jag följer är hunger ett tecken på att fastan gör sitt jobb så jag välkomnar känslan 😊

Fast jag måste erkänna att det var lite jobbigt att se på när resten av familjen åt både fredagstacos och fredagsmys/chips. Jag får ta igen det nästa vecka istället.


I morgon kommer jag att äta enligt samma dagsmeny som idag och det ska bli intressant om jag börjar känna av mer av att jag fastar.

Vi ”ses” i morgon. Natti, natti.


DAG 3 (kalorier och matplan samma som dag 2)

I dag började jag känna av mer att jag fastar, efter en shoppingrunda samt insamlande av maskrosrötter var jag rätt mör och energilös. Hungern började jag känna av mer framåt kvällen och jag försökte skjuta upp kvällsmålet så långt som möjligt. Annars åt jag på ett ungefär på samma tider som dag 2.


DAG 4

Åt frukosten sent, vid 11.30, den bestod av morötter, gurka och cashewnötter. Var riktigt energilös redan från början och låg mest i sängen under dagen.

Lunchen åt jag vid 15.00, det var en blandad grönsallad med päron, rödlök, mandel och dressing.

Middagen åts vid 18.30, potatis och blomkålscurry med lök, vitlök, kapris och blandade indiska kryddor, gott och mättande.

Höll mig mätt länge efter men åt ändå ett kvällsmål vid 21.00 bestående av fruktsallad på äpple och päron.

Dag 4 var den tuffaste dagen hittills, ingen energi, hungrig och matt. Men det gick bra, fat jag tillbringade större delen av dagen liggandes.


DAG 5 (Samma matplan som dag 4)

Måndag och jobbdag. Kände mig förvånansvärt pigg när jag vaknade. Inte hungrig alls så jag sköt upp frukosten så långt som möjligt, knaprade morötter och gurka mellan kunderna. Lunchen åt jag vid 16.00 och middagen 19.00 så jag var inte hungrig alls under dagen och hoppade även över kvällsmålet.


Jag kan ärligt säga att jag trodde det skulle vara värre att äta så små mängder under fem dagar, jag hade nog kunnat köra på ett par dagar till. Visst det fanns tillfällen som var värre än andra men det blev aldrig jobbigt på riktigt. Jag tror dock det var bra att förlägga dag 3 och 4 på helgen då jag kunde ta det lugnt och vila mer. Målet är att genomföra detta varannan månad ett par månader och sedan dryga ut det lite mer. I boken jag följer finns flera olika femdagarsmenyer och jag kommer att testa en annan nästa gång.






45 views0 comments

Comments


bottom of page